EENDENBORST | PADDENSTOELEN | WORTELPUREE

Ingrediënten (4–6 pers.)

4 eendenborstfilets met vel
(ca. 500 g)
zout
versgemalen peper
250 g gemengde paddenstoelen
in plakjes
100 ml rode wijn
2 el balsamicoazijn
1 el honing
1 lente-ui, in smalle ringen
Wortelpuree | 2 winterwortels,
geschrapt en in stukken
1 aardappel, geschild en in
stukken
1 vlees- of kippenbouillontablet
aluminiumfolie

Recept

Voorbereiding | Kook de wortels en aardappel gaar in water waaraan
het bouillontablet is toegevoegd. Snijd met een scherp mes
een ruitpatroon in de velkant van de eendenborstfilets. Wrijf de
vleeskant in met zout en peper.

Bereiding | Bak in een droge hete koekenpan de eendenborstfilets
op de velkant in 6-7 minuten goudbruin. Keer ze om en bak ze
aan de andere kant in circa 3 minuten bruin, zodat de binnenkant
rosé blijft. Wikkel ze in aluminiumfolie
zodat ze warm blijven en
kunnen rusten. Roerbak de paddenstoelen op een hoge stand in
het achtergebleven eendenvet 2-3 minuten. Schep ze uit de pan
en giet bij het bakvet de wijn, balsamicoazijn en honing. Kook dit
in tot een lichtgebonden saus. Pureer intussen de afgegoten gare
wortel en aardappel en voeg zout naar smaak toe.

Verdeel de wortelpuree over 4 warme borden. Serveer de eendenborst,
eventueel in plakjes gesneden, met de paddenstoelen erop
en giet er wat jus omheen. Garneer met de bosuitjes.

Deel dit artikel